In week-end-ul 25-27 iunie, muzica folk s-a mutat in Bucovina, prin cele doua festivaluri ce au loc simultan la Suceava (“La Suceava, In Cetate”, ed. a III-a) si Siret (“FOLKEVER”, ed. a II-a). Dupa ce v-am povestit despre cum au decurs “ostilitatile” in prima seara de concurs la Suceava (click aici pentru detalii), a venit randul festivalului de la Siret sa fie prezentat.
In prima seara, recitalurile FOLKEVER au fost “asigurate” de Ovidiu Scridon, Emeric Imre, Adrian Bezna, Ioan Onisor si Ionut Mangu (acompaniati pe alocuri si de Neli Biris, ca sa fie completa formula de Autograf).
Dupa o scurta prezentare a organizatorilor, sponsorului si recitalurilor ce urmeaza a avea loc dupa sectiunea concurs, cea de a doua seara a festivalului a fost deschisa de Alexandra Sidor, apoi pe rand Alexandra Andrei (care dupa recitalul de exceptie de la Suceava din seara precedenta, a incantat publicul si la Siret), Claudia Crisan, Adriana Andreica, Adrian Stoeanof, Mircea Iordache, Raluca Marinescu, Marius Dascau si Mihai Boicu. Publicul a fost foarte receptiv la piesele concurentilor, aplauzele lor generoase rasplatind munca acestora si alungandu-le o parte din emotiile inerente.
Daca la concurenti publicul a fost cald si deschis, la recitaluri pot spune ca a devenit exploziv. Ioan Onisor, deja cunoscut publicului de la editia precedenta dar si din recitalul din seara precedenta, a deschis seria de recitaluri cu 3 piese, acompaniat si de Ovidiu Scridon, care a cantat si el piesa Mi-e dor. Apoi a urmat la microfon Marius Matache si piesele sale “de prin Piata Matache”. Dali, Hoinar prin Piata Matache, Suavul demodat sau Balada pentru Daniela (unde au urcat pentru prima oara pe scena grupul vocal de acompaniament Za Coridorrs – Daniel Iancu si Ovidiu Mihailescu) au facut publicul sa cante, sa aplaude, sa danseze. Si pentru ca era un moment bun de experimente, au urmat Toamna si Paradoxuri erotice alaturi de Eugen Tobos, chitaristul grupului sucevean Simbol, care s-a pliat imediat pe cele doua piese cu 2 solouri exceptionale. Iar ca incheiere nu exista o piesa mai potrivita decat Colind pentru prieteni, cu Daniel Iancu ca realizator al solisticii, dar nu din chitara ci…fluierand.
Asa cum bine spunea Ioan Onisor, cel care a acompaniat-o cu chitara in recitalul de la Siret, Magda Puskas a fost acolo cand s-a scris istoria muzicii folk. Iar piesele cantate la Siret nu au facut decat sa confirme acest fapt, Doi atlanti, Taina, La o cana cu vin, Hai sa mergem intr-o seara, Copacii fara padure fiind doar cateva exemple din cantecele cantate in cor alaturi de public.
Tapinarii au fost aceeasi formatie de folk alternativ ca de fiecare data, fapt ce face deliciul publicului (sau cel putin acea parte din public care le gusta piesele si stilul). Piese ironice, amuzante sau serioase ca In suturi, Unde esti, Du-te naibii, Si zeii, Poeti monotoni, “condimentate” cu momentele de “sit-down comedy” nu au fost nici o surpriza pentru cei obisnuiti cu recitalurile Tapinarii.
Ovidiu Mihailescu a fost cel mai legal purtator de Cipilica, apoi dezlantuindu-se alaturi de Za Coridorrs (Daniel Iancu si Marius Matache) pe Tanar si liber, Lily sau Cowboy-ul Nelu.
Recitalul lui Daniel Iancu s-a deschis cu In orasu-n care ploua, pe versurile Acuarelei lui Ion Minulescu, mai ales ca in Bucovina ploua de mai bine de o saptamana, si epilogul modern al povestii cu Alba ca zapada. Apoi Za Corridos si-a intrat in rol pentru ultima oara (de data aceasta format din Marius Matache si Ovidiu Mihailescu – ati ghicit, formula se schimba de fiecare data cand actorul principal se schimba, componentii ei jucand, prin rotatie, rolul de backing vocal). El e militian, Ofiterul Radu, Olguta gelofila, Vine valu’ imi ia calu’ si chiar E armonie-n casa noastra, cu Make in rolul Mariei purtand o splendida esarfa pe post de batic.
Seara s-a incheiat cu mini-recitalul grupului sucevean Simbol – Vlad (percutie), Eugen (chitara), Mihai (chitara, voce), Dinuta (flaut), Oxana (vioara) – 5 tineri muzicieni extrem de talentati carora toti cei de fata le-au prezis un viitor frumos. Ei au cantat Metafora, Iubirea, De-as avea, dar si Mica tiganiada a Phoenix-ului, Fata de crasma cu manele de la Emeric Imre sau Fara petale a lui Doru Stanculescu.
Foto: ForeverFolk, Emilia Nicolae – poza 2 (Marius Matache)
[nggallery id=93]