Folk You 2010 – Ziua 1

Prima seara a Folk You 2010 s-a vrut a fi, in mare parte, seara artistilor neconsacrati sau mai putin consacrati, condimentata cu cateva recitaluri ale unor “nume mari”.

Primii au urcat pe scena Focul Viu, apoi, rand pe rand, Adi Bezna (fireste, cu lupii laolalta), Ovidiu Scridon (acompaniat la o piesa,  ca mai mereu in ultima vreme, de Ioan Onisor), Fox Studis, fiecare avand 15 minute pentru a convinge publicul ce se aduna incet-incet langa scena, direct pe nisip.

La rand au urmat castigatorii de la “Om Bun”, Daniel Silvian Petre si Emil Kindlein, care au incins atmosfera cu piesele lor protestatare, dar si o piesa a lui Nicu Vladimir, Colind. Noaptea isi intra in drepturi, iar pe scena continuau recitalurile. Autograf din Cluj (Ioan Onisor, Ionut Mangu, Neli Biris, Sorin Zamfir) cu Lentile de contact, Dana si Noi in anul 2000, Cantos fermecand publicul cu Om Bun de la Dan Andrei Aldea, dar si cu Nervi de toamna sau Of, Doamne, ceata e tarzie, Paul Arva si Lucian Darie au “mintit” publicul doar prin cantecul Minte-ma, alaturi de Miss America sau Iubeste-ma, Mihai Boicu (“botezat” Buica in Jurnalul National) – Metafora, Iubirea, Accident si De-as avea.

Ultimii “debutanti” au fost trupa Maya Mishu Calian, Sorin Zamfir, Tudor Badescu si Roland Kiss) care au “mutat” un pic atmosfera in sfera soft-rock. Viteza sangelui meu (o piesa cunoscuta de multi dintre cei de fata), Scrum, Intre nicaieri si adio i-au facut pe spectatori sa tina ritmul pieselor cu palmele.

Apoi au urmat artistii consacrati. Alexandru Andries a fost extrem de bine dispus. A iesit pe scena cu un banner primit de la cativa fani, care doreau sa ii transmita sefei lor un mesaj. Din fericire pentru toata lumea, pe banner scria “La multi ani, Paula!”. Apoi a dialogat permanent cu cei din public, raspunzand cu mult umor unei “solicitari” de a canta o piesa “de ce va mai obositi sa imi spuneti? Nu stiti ca tot ce vreau eu cant?”. Dar n-au lipsit Cea mai frumoasa zi (chiar daca s-a incurcat un pic la versuri, a fost imediat ajutat de public), Poarta-te frumos cu ea, Ca nisipul femeile sunt, E razboi, Ioane, La Rovine.

Seara s-a incheiat cu Ada Milea si stilul ei inconfundabil, Pasarea Colibri – cu un posibil record de slagare, pentru ca toata lumea stia fiecare vers al pieselor lor si Iris.

Din punctul nostru de vedere, seara de joi nu a fost cu nimic mai prejos de ceea ce avea sa urmeze. Artistii tineri invitati pot oricand urca pe scena in recitaluri alaturi de numele “grele” ale muzicii folk. Imbucurator mi s-a parut si faptul ca am zarit in public multi folkisti tineri: Descantec (Iasi) – proaspetii castigatori ai Festivalului de la Suceava, Oxana Sametchin (Simbol – Suceava), Ioan Mateiciuc – directorul festivalului de la Siret, Pasiuni pe Corzi si Icarus (Botosani). De asemenea, extrem de emotionante momentele video proiectate pe ecrane, dedicate Madalinei Manole si celui care a fost, in urma cu cativa ani, initiatorul Folk You, Florian Motzu’ Pittis.

Mai jos aveti o galerie foto a primei zile de festival.

[nggallery id=96]

Post Author: Marius Matache

3 thoughts on “Folk You 2010 – Ziua 1

  […] This post was mentioned on Twitter by Claudiu Ciobanu, Sorin Rusi and Marius Matache, ForeverFolk. ForeverFolk said: Folk You 2010 – Ziua 1 – http://bit.ly/bRZ7gt […]

  Rares

  (22 July 2010 - 09:09)

  Frumoasa seara si mai frumoasa noapte in acea prima zi a festivalului!

  Pacat insa ca au existat cantareti impinsi cam in afara programului, tarziu in noapte, dupa recitalul Iris.

  vosto

  (25 August 2010 - 15:05)

  Omul in tricou albastru si batic rosu la gat ce a cantat pe scena a fost un haiduc adevarat!!Iar omul din public cu barba,in hanorac albastru si palarie,din ultima poza,este un vamaiot adevarat,îl cheama Cristi si cred ca si acum mai e acolo.
  Trebuia mentionat ca in public mai erau si alti folkisti anonimi in afara de cei mentionati,care ne-au cantat apoi la focuri spre deosebire de altii care nici nu si-au luat chitarile dupa ei.Vama Veche asta inseamna:focuri pe plaja cu chitari,oameni frumosi,luna ce vorbeste cu noi.Cei care vin sa cante in vama si nu stau pe plaja sa cante cu noi nu sunt folkisti,ce miscare de rezistenta e aia unde nu se intampla nimic?In fiecare an s-a intamplat ca un “debutant” sa stea cu noi la foc si sa cante,aia sunt folkistii reali.
  Faina postare,

  un om

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.