Festivalul International de Teatru Sibiu

Festivalul International de Teatru de la Sibiu este, cu siguranta, un reper in ceea ce priveste evenimentele dedicate artei spectacolului, ce a depasit granitele (in momentul de fata, este al treilea ca nivel de amploare si importanta la nivel mondial). Anul acesta, Festivalul se va desfasura intre 27 mai – 6 iunie, sub genericul Comunitati/Highlights.

Timp de 10 zile Sibiul se va transforma intr-o zona multi-culturala, in care cei aproximativ 2500 de invitati (adunati din 70 de tari), vor creea, juca, pune in scena 300 de evenimente sub ochii celor 60000 de specatori preconizati zilnic. E important de mentionat ca, dincolo de numele de Festival de Teatru, Comunitatile din Sibiu reprezinta imbinarea tuturor artelor spectacolului . Mari companii din strainate si Romania, regizori premiati, scenaristi inovatori vin la Sibiu intr-un program ce cuprinde de la spectacole de teatru clasic la specatole pe strazile orasului vechi sau in cetatile dinprejurul orasului, teatru-dans, circ, spectacole de lumini, teatru de papusi, pantomima, balet, dans contemporan. Pe langa aceastea, vor avea loc expozitii de fotografie si pictura, lansari de carte, instalatii si ateliere, toate raspandite intr-o varietate de moduri si spatii, atat conventionale, cat si neconventionale.

Ascanio Celestini, unul dintre cei mai cunoscuti actori, dramaturgi si regizori de film italieni ai momenteului, fascinat de commedia dell’arte, va prezenta cele mai noi productii ale sale : Oaia Neagra, Povesti despre nebuni si Fabrica. Un alt regizor care se detaseaza ca cel mai important regizor lituanian al tuturor timpurilor, Eimuntas Nekrošius, se distinge printr-o teatralitate ce pune accent pe folosirea poetica a imaginii si sunetului, si va prezenta la Sibiu propria intrepreare asupra Idiotului lui Dostoievski.

Teatrul National Iasi marcheza aniversarea a 170 de ani de la nasterea sa efectiva (o data cu prezentarea primelor spectacole sub o singura administrare nationala) si aduce O noapte furtunoasa, in regia lui Alexandru Dabija.

Sectiunea Patrimoniu este o premiera in Romania si cuprinde cele mai reprezentative spectacole ale Teatrului National Radu Stanca Sibiu, adica acele spectacole care au primit aprecierea publicului si criticii de profil, la nivel national si international. Printre criteriile alegerii spectacolelor se afla turneele in tara si strainatate, trofeele castigate si reactia publicului. Unul dintre spectacolele alese pentru acest an este Metamorfoze, in regia lui Silviu Purcarete.

Dupa cum spuneam mai devreme, spectacolele se vor desfasura nu si in spatii mai putin conventionale. Show Parade (Italia) vin cu animatie stradala sau Melabar (Franta), cu o experienta de peste 1000 de spectacole pe toate continentele si prezentand spectacole de strada gigantice ce imbina arta circului, pirotehnica, muzica si teatrul.

Daca vorbim despre combinatii inedite, spectacolul lui Claire Cunningham (castigatoare a premiului Herald Angel la Festivalul International de Teatru de la Edinburgh) este o impresionanta demonstratie de forta, tehnica si tranmitere de mesaj cu ajutorul unor instalatii construite din carje.

Printre repezentatiile de dans, mentionez Oyster a lui Inbal Pinto&Avshalom Pollak Dance Company (castigatoare a premiului BESSIE al New York Dance And Performance Academy, o lume fascinanta cu acrobati hoinari si creaturi de o frumusete stranie. Compania Les Balletes Jazz de Montreal s-a facut cunoscuta prin imbinarea dintre estetica clasica si dansul contemporan, punand accent pe creearea unui spectacol care sa se desparta de tensiunile cotidiene si sa transmita influente pozitive. Iar daca doriti un melanj intre flamenco, acrobatii, clovnerie si eleganta imbinarii dintre rosu si negru, puteti merge  la spectacolul Malanje a trupei Albadulke din Spania.

Acestea sunt doar cateva din numele si spectacolele prezente la Festivalul International de Teatru de la Sibiu. Mai multe informatii gasiti pe site-ul dedicat festivalului si tot de acolo se vor putea achizitiona bilete.

Post Author: Oana

1 thought on “Festivalul International de Teatru Sibiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.