Festivalul Folkever 2011 (Partea I)

Vineri, 10 iunie 2011, a debutat la Casa de Cultură “Mihai Teliman” din Siret, cea de a 3-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Folk şi Poezie Folkever 2011. Faţă de ediţiile trecute, poezia îşi are locul ei în cadrul festivalului, concursul desfăşurându-se online, iar premiul pentru poezie urmând a fi decernat în cadrul galei laureaţilor, odată cu celelalte premii pentru muzică.

Primii patru concurenţi ce au debutat în lupta artistică pentru trofeul Folkever au fost Alex Onciu (Negreşti, Vaslui), Romulus Flaviu Tuliciu (Baia Mare), Mihaela Adela Ţiţescu (Ploieşti) şi Sorin Olteanu (Slănic Prahova).

Recitalurile primei seri de festival au aparţinut, în ordine, subsemnatului, lui Liviu Nechita (fost şi actual component al grupului Prefix 032) şi Zoiei Alecu. Deşi aparent ieşit din circuitul folkistic din ţară (el fiind stabilit de 14 ani la Milano, Italia), Liviu Nechita a dovedit în ultima perioadă că se află într-o foarte prolifică perioadă componistică, dovadă numeroasele prezenţe ale sale şi la secţiunea “Clipul zilei“. Iar acest lucru i-a convins pe organizatori să îl invite în recital. Cu un stil elaborat (manifestat încă din prima perioadă Prefix 032), ce include şi piese country sau bossa-nova (Unda, Dor de acasă, În inima mea, Zăpada sau Nu uita), cu o voce caldă şi expresivă, Liviu Nechita s-a dovedit a fi un artist complet, iar alegerea organizatorilor extrem de inspirată.

Zoia Alecu a închis prima seară de festival cu un recital ce deja îi este caracteristic – cald, în permanent dialog cu publicul şi cu o dăruire totală pentru actul artistic. Piesele ei – dintre ele nelipsind Trei galoşi, Imnul somnoroşilor, Vino aici – au încântat un public, care, deşi nu foarte numeros, a răsplătit cu ropote de aplauze efortul artistei. Recitalul s-a încheiat cu piesa Mariei Tănase, Frica mi-i că mor ca mâine, “executat” evident acapella şi chiar fără amplificare, prestaţie ce este la îndemâna puţinor artişti români, demonstrând încă o dată, dacă mai era nevoie, că Zoia Alecu este una din vocile de referinţă ale muzicii româneşti.

Ziua a doua de festival a inclus tot patru concurenţi: Florin Chiriac, Roxana Zăpârţan, Mihai Boicu şi Alexandra Andrei. Recitalurile serii au aparţinut lui Ionuţ Mangu (câştigătorul primei ediţii a FolkEver, 2009), Ovidiu Mihăilescu şi Mircea Vintilă.

Despre Gala Laureaţilor şi concluziile asupra festivalului, în partea a 2-a.

Din Siret, pentru ForeverFolk,
Marius Matache
zp8497586rq

Post Author: Marius Matache

2 thoughts on “Festivalul Folkever 2011 (Partea I)

Comments are closed.