Folk You 2011 – Cum se distruge o legendă

UPDATE: După o discuţie telefonică, pot confirma că absenţa de pe scenă a domnului Nicu Alifantis a fost din cauze exclusiv medicale, având probleme serioase cu gâtul.

Încă de la primele zvonuri privind artiştii participanţi, Folk You 2011 se anunţa controversat. Aproape jumătate din artiştii din line-up aparţineau altor genuri decât cu folk. Antena 1 difuzează duminică un reportaj din Vama Veche, dar nu suflă un cuvânt despre Folk You. Adevarul menţionează circa 3.000 de spectatori prezenţi în cea de a 3-a seara de festival din 2011. În 2008 şi 2009, Jurnalul vorbea de 10-12.000. Oare unde sunt oamenii care iubeau folkul? Probabil ca şi mine – au preferat să vadă festivalul la televizor, să poată schimba canalul în momentele cheie. Această recenzie e doar un fragment…pentru că Folk You 2011 a fost greu de digerat ca întreg.

Recitalul lui Tudor Gheorghe a inclus…manele. Nu, nu e vorba de mult-blamatul gen al zilelor noastre, ci o melodie compusă de Anton Pann cu mulţi ani în urmă, o manea în adevăratul sens al cuvântului. Apoi, bardul oltean a continuat, alături de taraful său, cu melodii de petrecere româneşti – de ex. Dă, mamă, cu biciu-n mine şi Mărine, la nunta ta – făcându-i pe cei prezenţi să încingă o horă pe nisipul din Vama Veche.

Mircea Baniciu a avut un recital de circa 80 de minute alături de Vlady Cnejevici, Teo Boar şi ceilalţi componenţi ai band-ului. Pentru că orice s-ar întâmpla, rămâne unul din artiştii emblematici pentru folkul românesc.

Programul zilei de sâmbătă a suferit modificări, unele chiar serioase, faţă de cel afişat. Puya trebuia să urce pe scenă ultimul conform programării, practic a apărut după Mircea Baniciu şi înainte de Marius Mihalache. Care Marius Mihalache nu e folk, dar Alex Nichita (Proiect Tivodar, Folk Band Imperfect, Puiu Creţu Band) spune că a fost foare bine primit şi, alături de Irina Sârbu, a făcut un show de zile mari. A 3-a seară s-a încheiat cu ZOB, deşi ei nu apăreau în program. Surprize, surprize…

Nicu Alifantis şi Dinu Olăraşu nu au mai urcat pe scenă, spre regretul fanilor prezenţi. Se pare că în cazul domnului Alifantis a fost vorba de probleme de sănătate.

Taxi au venit cu o piesă nou-nouţă, compusă chiar în ziua recitalului la Folk You, intitulată Dramă în Vamă. Piesa a devenit şlagăr, fiind bisată, apărând în mai puţin de 12 ore şi pe youtube. Dar şi Stele care cad, nu pier se potrivea ca o mănuşă atmosferei boeme sau cel puţin ultimelor urme rămase la malul mării. Dovadă încă o dată că muzica de calitate nu are gen, că Dan Teodorescu este un artist fabulos, ce poate mişca masele oriunde. Iată noul imn de Vamă:

Să văd în faţă la Şoni palmieri şi piscine/să văd în faţă La Bibi două limuzine
Asta este o dramă pe care n-aş vrea s-o trăiesc în Vamă
Să văd telegondola de aici până în 2 mai/să văd pe strada principală trăsura cu 2 cai
Asta este o dramă pe care n-aş vrea s-o trăiesc în Vamă
Să văd fetiţe botoxate în poală la fotbalişti/să văd metrosexuali pe plajă la nudişti
Asta este o dramă pe care n-aş vrea s-o trăiesc în Vamă
Iubita mea atunci cand n-o să mă mai iubeşti/adu-mă aici pe plajă să-mi spui că mă părăseşti
Asta este singura dramă pe care aş vrea s-o trăiesc în Vamă

Da, recitalul lui Puya s-a soldat cu incidente. Din pacate. Dar nicidecum neaşteptat. Vinovaţi? Organizatorii, că au trădat spiritul festivalului, că au amestecat 2 stiluri greu compatibile şi au greşit “andrisantul”. Publicul – o parte din el – pentru ca a dat dovadă de imaturitate crasă – violenţa nu poate fi o soluţie. Puya – pentru ca a provocat publicul cu bună ştiinţă.

Recunosc că m-am bucurat să văd că toată plaja a cântat cu Mishu Călian şi Maya pe Viteza sângelui meu. La Ţapinarii s-a văzut că în Vamă sunt ca acasă, cu toţi cei de faţă cântând Fericirea-i un lucru mărunt, e o aripă care vibrează… O domnişoară exclamând “sunt supersimpatici”. Am înţeles că la fel a fost la Nebun de alb-ul lui Emeric Imre. Unde organizatorii nu prea l-au lăsat să facă bis-ul. Trist, pentru că şi artiştii mai tineri ca Mircea Baniciu sau Mircea Vintilă au piese cunoscute de toată lumea, nu îî privaţi nici pe ei, nici publicul de bucuria de a le cânta. Că apoi iar plângeţi că “nu vine nimeni din urmă”.

De fapt, publicul a avut ceva cu unii artişti…Guess Who a fost chiar bine primit din ce am văzut pe înregistrările video. Ţambalul lui Marius Mihalache nu a deranjat cu nimic, nici “maneaua” lui Tudor Gheorghe sau muzica de petrecere. Nici la, pop-rock-ul celor de la Holograf n-am auzit să obiecteze cineva. Şi-atunci unde a fost problema?

Celelalte Cuvinte au demonstrat încă o dată de ce sunt una din cele mai longevivă trupe de rock progresiv din România, printr-un recital plin de energie şi rafinament. Au încheiat cu Un sfârşit e un început. Oare şi pentru Folk You?

zp8497586rq
zp8497586rq

Post Author: Marius Matache

14 thoughts on “Folk You 2011 – Cum se distruge o legendă

  Layla

  (25 July 2011 - 08:36)

  Sa inteleg ca la “La Galion” din Mamaia s-a cantat mai mult folk ? o.o
  Da, am vrut sa ajung in Vama dar nu am avut permisiunea si vreau sa spun ca de data aceasta nu-mi pare rau :|.

  cristi

  (25 July 2011 - 12:13)

  Da…asta e! Bine ca multi din adevaratii canareti folk stau acasa!…

  Marius

  (25 July 2011 - 12:37)

  @Cristi – aparent, nu suficient de multi 🙂

  andrei

  (25 July 2011 - 23:18)

  RUSINE DOMNULE MARIUS TUCA!RUSINE!RUSINE ! RUSINE ! CUM ATI PUTUT SA FACETI O ASEMENEA GAFA ? V-AM URMARIT, APRECIAT SI RESPECTAT DE-A LUNGUL TIMPULUI ! DAR CUM ATI PUTUT SA-L ADUCETI PE PUYA SAU PE ORICARE ALTUL CA EL SAU, MAI BINE ZIS, CARE CANTA ASA CEVA LA VAMA VECHE LA FOLK YOU ????AM FOST ACOLO…AU VENIT OAMENI IUBITORI DE FOLK DIN TOATA TARA, NU AM GASIT LOC SA MA CAZEZ..AM VENIT SA STAU PE NISIP LANGA MARE SI SA ASCULT FOLK..A FOST SOCANT CAND, DUPA IMAGINILE CU FLORIAN PITIS SI VALI STERIAN, PE SCENA A URCAT PUYA..TOATA LUMEA A EXPLODAT..NIMENI NU MAI INTELEGEA NIMIC..NU NE VENEA SA CREDEM.. EL NU AVEA NICIO VINA..DAR DVS., DOMNULE TUCA, CUM ATI PUTUT SA FACETI UNA CA ASTA ?????A FOST O BLASFEMIE..AR FI TREBUI CA TOATA LUMEA SA PLECE..ORICUM MAJORITATEA AM PLECAT..NU MI-AS FI IMAGINAT CA ATI PUTEA, TOCMAI DVS., CARE-MI PAREATI UN CUNOSCATOR IN ALE MUZICII..SA FACETI O ASEMENEA GAFA.. SA VA BATETI JOC DE CEA MAI CURATA MUZICA..DE MEMORIA LUI MOTU PITIS, VALI STERIAN, TATIANA STEPA SI A ATATOR OAMENI CURATI SI ADEVARATI..ATI FOST O MARE DEZAMAGIRE..NU INTELEG NICI ACUM CUM ATI PUTUT SA FACETI O ASEMENEA GAFA..NU E DOAR REACTIA MEA..ASTA E EVIDENT..MAJORITATEA CELOR CARE AU FOST ACOLO GANDESC ASA..E PACAT DOMNULE TUCA ! CE ATI MAI PUTEA FACE ACUM ? ATI PUTEA MACAR SA VA CERETI SCUZE PUBLIC ACELOR OAMENI IUBITORI DE POEZIE, DE FLORI, DE SPIRIT PE CARE I-ATI DEZAMAGIT !

  Vali P.

  (25 July 2011 - 23:44)

  Nici Guess Who nu a fost tocmai bine digerat, ci doar s-a facut “un schimb” in public (au plecat din fata scenei mare parte din iubitorii folk-ului si au “inaintat” putin cei care nu au o idee prea clara despre ce reprezinta Folk You, curiosi si interesati de spiritul legendar al Vamii). Probabil cei veniti pentru Folk You au sperat ca prin aceasta “miscare de rezistenta” se va transmite clar mesajul si a doua seara, totusi, Puya sa ramana singurul nume care nu a mai “evoluat” (in nici un caz Olarasu, Alifantis si, cred eu, multi alti artisti adevarati ai genului care intentionat nu au venit la acest Turn al lui Babel).
  Despre proasta organizare nici nu are rost sa mai vorbim – zero sincronizare, zero pasiune in “marea miscare”, zero profesionalism, zero in general, ci doar reclame, comert, bani…ca doar iar am uitat ca “lumea-i facuta din foarte putin”.

  Marius

  (26 July 2011 - 00:02)

  @Andrei pentru oameni ca tine sunt mandru ca exista http://www.ForeverFolk.com – maine voi scrie si pe http://www.mariusmatache.ro despre comentariul tau.
  @Vali – e posibil sa ia dreptate – am vazut pe youtube un clip cu Guess Who si nu am auzit fluieraturi, dar am vazut maini in aer. Deci el a stiut sa interactioneze cu publicul, fara sa-l jigneasca. Despre Dinu Olarasu si Nicu Alifantis nu pot sa spun daca au facut-o intentionat sau nu, dar din cate il stiu pe dl. Alifantis, nu si-ar trada publicul pentru nimic in lume.

  […] va spuneam ca cineva m-a acuzat ca il promovez pe Puya. Aseara tarziu, un OM a postat pe ForeverFolk un comentariu care m-a umplut de tristete. Lui nu stiu ce sa ii spun. El nu vrea dreptate, el nu […]

  Stefan Murgeanu

  (26 July 2011 - 10:29)

  din pacate, asa cum era de asteptat, a iesit ceva penibil…

  “critica” merge la organizatori, nu la public sau la Puya, care nu au nici o vina, ma rog, un pic si la Puya

  Adi F

  (26 July 2011 - 16:27)

  organizatori …. pai daca festivalul se numeste “Folk You” sa fie numai folk ca de aia se numeste asa!

  RobertR

  (28 July 2011 - 20:54)

  De Vintila, nimeni nimica? cum a fost?

  MottoNelu

  (29 July 2011 - 12:58)

  Starea de spirit…a încins spiritele. Greu de digerat o asemenea gafă domnule TucăShow.
  “A fost marea dramă,
  La Marius Tucă Show în Vamă.”
  Propun ca în toate evenimentele folk care se vor desfăşura până la anul, să ne arătăm dezacordul faţă de compromiterea festivalului Folk You din acest an.

  EU

  (29 July 2011 - 13:12)

  Sunt cu totul de acord ca muzica folk se apropie cel mai mult de muzica rock si cum a spus si Andrei Paunescu locuiesc in aceeasi garsoniera impartind acelasi pat, sunt de acord si cu ce a spus Dana Andronie(un vinovat care ar trebui specificat fara doar si poate) ca Puya a fost chemat ptr mesajul social, dar….dar domnilor organizatori si sustinatori ai rock-ului si al mesajului social, acest festival are un nume si ptr cei care inca nu au aflat, desi il gestioneaza sau il urmaresc de 7 ani, acesta este FOLK YOU…nu va spune nimic acest nume? Va spune dar nu va intereseaza? Va este perect paralel? Va doare in cot? Nu era de ajuns ca in nici un an nu a lipsit de la acest festival muzica rock, anul acesta ati adus si jazz si populara si progresiv si….hip hop, ce urmeaza la anul…Florin Salam? Nu m-ar mira, daca tot a ajuns alaturi de Goran Bregovici, ar merita nu? Stiati ca procentul, pe seara a fost de 30% folk, 70% alte genuri? Stiati ca folkistii, nu sunt chemati in nici un festival de rock, de jazz, de folclor si cu atat mai putin de hip hop? Daca ati vazut cumva sa-mi spuneti si mie, poate sunt eu orb? Cum explicati domnilor organizatori prezenta pe scena a unor anonimi straini pecum Jonathan sau Jazz… in detrimentul unor nume de referinta in folk precum Victor Socaciu, Daniel Iancu, Eugen Avram, Ovidiu Mihailescu sau Karma??? V-ati batut si va bateti joc din ce in ce mai mult de folk, de folkisti, de folk you, de memoria celor ce nu mai sunt….Felicitari, grup de interese….De ce nu lasati festivalul sa se numeasca simplu “Miscarea de rezistenta” si cu asta rezolvati si incheiati orice discutie, la urma urmei in curtea voastra puteti umbla si in … gol….e dreptul vostru FOLK YOU este alta curte, a noastra iubitorilor de folk, a Motului Pitis….si a folkului in sine….RUSINE!

  Gala Folk You la Bucuresti | ForeverFolk

  (15 September 2011 - 10:38)

  […] Festivalul Folk You 2011 am tot scris şi dezbătut. Iată că Mişcarea de Rezistenţă organizează o gală Folk You la Bucureşti, în zilele de 17 […]

  tatutzu

  (17 October 2011 - 01:54)

  http://www.youtube.com/watch?v=PbjqTa2-RRY
  un cantec despre folk you 2011

Comments are closed.