Ziua a II-a – Festivalul “Ziua de Mâine”

Ca şi în prima zi de festival (despre care puteţi citi aici), cea de-a doua parte a concursului s-a desfaşurat la Teatrul de Păpuşi Prichindel, sală care curând devenise neîncăpătoare. Concursul de folk a fost un bun prilej de a savura muzica folk pentru cei care nu au mai prins bilete pentru recitaluri, căci acestea s-au vândut imediat ce au fost puse în vânzare.

Cea de-a doua serie de concurenţi a fost reprezentată de Ionuţ Mangu, Marius Daşcău, Roxana Zăpârţan, Mirona Pascu şi Claudia Ciobanu alaturi de Şerban Ioniţă şi după cum am observat, seara a aparţinut în mare Clujului cu mici excepţii. Majoritatea concurenţilor s-au prezentat cu piese noi, însă au existat şi piese pe care le-am regasit şi în alte festivaluri, fapt pe care l-aş considera un minus în drumul spre un premiu în cadrul festivalului. Iată piesele prezentate, într-un playlist realizat de Vlad Dulea.

O concluzie ultimei serii de concurenţi este ca deşi piesele cu care s-au prezentat concurenţii au fost bune, unele greşeli tehnice şi nu numai au facut să-şi piardă din farmec. Concursul s-a încheiat cu un mini recital Plus Noi, o repetiţie a ceea ce am ascultat dimineaţa la Art Cafe. Şi de asemenea s-a anunţat caştigătorul Premiului de popularitate acordat pe baza votului publicului pe site-ul www.folkalba.ro, care a revenit trupei Icarus.

Dupa terminarea concursului ne-am mutat la Casa de Cultura a Sindicatelor pentru recitalurile serii. Aşa cum era de asteptat, sala a devenit neîncăpătoare pentru public. Seara recitalurilor a fost deschisă de Florin Săsărman alături de Alexandru Filip. Florin Săsărman este unul din artiştii muzicii folk pe care îi întâlneşti mai rar în concerte, iar recitalul său a fost un prilej de-al asculta atât celor care nu-l ştiau cât şi celor care doreau să-l reasculte.

Pe scenă a urmat Zoia Alecu şi al ei “prost” obicei de a ne impresiona prin tonusul ei mereu tânăr şi vocea puternică, care în ciuda unei răceli a sunat ca de fiecare dată. Mi-a făcut plăcere să văd în culise reacţiile celor din jur, plăcerea cu care a fost ascultată şi uimirea faţă de piese precum Iar e lună plină. Cât despre public, Zoia nu s-a lăsat până nu a cântat alături de ea fiecare om din sală, fapt pe care l-a reuşit cu un minim efort.

Vasile Şeicaru nu a ratat prilejul de a oferi publicului piese cunoscute precum Actorul, În oraşul cu floare de tei sau Antiprimăvra. Publicul de asemenea a primit cu braţele deschise recitalul, au aplaudat şi cântat alături de el Aruncarea în valuri sau Din prea mult sau prea puţin. A aplaudat munca organizatorilor şi admirat amplorea pe care o capată an de an acest festival.

Apogeul serii a fost recitalul lui Ducu Bertzi şi mai ales prestaţia violonistului Mihai Neniţă. Aşa cum am prezentat in articole anterioare, o parte semnificativă a promovării festivalului a aparţinut bloggerilor care erau mai mult sau mai puţin familiarizaţi cu piesele folk, însă recitalul lui Ducu Bertzi i-a ridicat în picioare şi i-a lăsat fără glas. Ba mai mult, şi-au manifestat dorinţa de a participa şi la ediţii viitoare. Momentul de glorie al lui Mihai Neniţă a facut publicul să aplaude în picioare minute în şir, fascinaţi de vioara “fermecată”, căci altfel nu se explică faptul că acel instrument poate suna impecabil din orice poziţie. Şi ca să vă convingem, vă oferim şi dovada video, chiar dacă sunetul nu este la înălţimea prestaţiei.

Sursa foto : http://feriteglas.net/fotografii-ziua-a-2-a-recitaluri-ziua-de-maine-alba-iulia/11/2011

Post Author: Raluca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.