Ziua I – Festivalul Medias Cetate Seculara

Timp de doua zile, cetatea Mediaşului a fost populată de un numar impresioant de folkişti, deopotrivă concurenţi şi artişti, veniţi pentru cea de a 28-a ediţie a festivalului de folk Mediaş – Cetate Seculară.

Prima zi de festival se anunţa a fi una lungă, deoarece aşa cum am anunţat şi într-un articol anterior, au fost admişi nici mai mult nici mai puţin de 30 de concurenţi, toţi urmând să cânte în aceeaşi seară, îngreunând astfel munca juriului. Lista concurenţilor s-a mai “scurtat” însă la faţa locului, deoarece o parte din grupurile admise nu s-au prezentat.

La ora 18 fix, cu o punctualitate germană, s-a dat startul festivalului şi imediat a demarat concursul, iar ceea ce a urmat n-a fost lipsit de surprize. Rămâne un mister cum câţiva concurenţi au trecut de preselecţie sau motivul pentru care s-au înscris la acest festival. Din categoria surprizelor plăcute a facut parte Filip Dan Robert din Floresti, judetul Cluj, care a interpretat cu o mare căldură piesa Steluţe în genele ei, scrisă pe textul lui Mircea Cartarescu, orchestrat în prealabil şi de un alt folkist, Dan Vană (de altfel cele două piese au apărut deja luni la rubrica noastră Cântece în oglindă). O alta surpriză au fost şi o parte din concurenţii care au participat şi la Alba Iulia şi care de această dată s-au prezentat cu un plus de valoare. Nu în ultimul rând, diversitatea stilurilor abordate de concurenţi, de la folkul cu tematică montană a băieţilor de la Plus Noi, la pasiunea din vocea Marei Bisziok, de la umorul lui Cosmin Vaman, la tehnica impecabilă a lui Norbert Schek (foto).

Recitalurile primei seri au aparţinut unor foşti laureaţi ai festivalului: Cristina Baca (câştigătoarea ediţiei 2010), Virgil Suciu şi grupul Cetatea, câştigători ai festivalului în anii ’80, care s-au reunit cu ocazia acestei ediţii (un număr de 8 artişti). Cristina a adus cu ea anotimpul hibernal (Iarnă să-mi fii), grupul Cetatea folkul de munte, cântecele cu care au câştigat festivalul cu mai bine de 20 de ani în urmă, dar şi coveruri precum Fără petale.

Dar momentul emotionant al serii a fost reprezentat de sala întreagă în picioare cântându-i “La mulţi ani!” lui Virgil Suciu (foto), care chiar în ziua recitalului îşi sărbătorea ziua de naştere. Emoţionat, Virgil a declarat că între el şi public nu mai e nici o barieră, aşa că vor cânta împreuna. Şi au fost Omul bun şi pomul copt, Câmpuri aurii, Deschide ușa, creștine şi multe altele, cântate singur sau cu Adela Deac Cristea și Lea Muszka, pentru o primă seară de festival ce s-a sfârşit târziu, în noapte.

Foto: Marcel Câmpeanu – Studiourile ZMETEAS-Medias

Post Author: Raluca

2 thoughts on “Ziua I – Festivalul Medias Cetate Seculara

    Ax

    (7 December 2011 - 12:18)

    Extraordinar recitalul Cristinei Baca, cu piese care ii apartin; o voce superba;

    Ivan Ioan

    (7 December 2011 - 20:26)

    Mă bucur că aţi remarcat-o pe Cristina Baca. Câştigătoarea de anul trecut a Festivalului Mediaş-Cetate Seculară este “Nana Mouskouri” a României. Candoarea din vocea ei transmite emoţii deosebite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.