Laureați Premiile ForeverFolk 2017

Premiile ForeverFolk 2017 Sâmburești

A venit momentul să anunțăm Premiile ForeverFolk 2017, a 9-a ediție a singurelor premii dedicate exclusiv muzicii folk. O ediție foarte disputată, mult mai agitată ca în alți ani și mult mai multe voturi acordate (1607 la tineri artiști, 2190 la piesă și 2469 la album). Unii competitori au băgat postări sponsorizate cu articolul pe care se vota, alții au trimis mesaje tuturor cunoscuților. E parte din joc, e un exercițiu de imagine foarte important pentru artiști, de mobilizare a comunității.

Premiile ForeverFolk 2017

 • Premiul pentru cel mai bun artist: Alexandru Andrieș;
 • Premiul pentru cel mai bun album: SPAM – Facem dragoste;
 • Premiul pentru cea mai bună piesă: Fără Zahăr – Kilobita mea;
 • Premiul Liviu Nechita pentru cel mai bun tânăr artist: Radu Comănescu;
 • Evenimentul anului 2017: lansarea postumă a albumului Liviu NechitaVieți desenate.

Dacă pentru categoriile votate de public nu am ce să explic (Vox populi, vox Dei), aș spune câteva cuvinte. Alexandru Andrieș are lansate în 2017 două albume – unul live – În concert la Auditorium (CD și DVD) – și unul tribut Randy Newman – două proiecte total necomerciale, extrem de interesante însă. Iar eforturile trebuiesc răsplătite, mai ales într-o epocă dominată de necomercial, în care proiectele discografice de amploare sunt tot mai rare. Mai ales că ele vin din partea unui artist care nu mai are nimic de demonstrat.

În ceea ce privește Evenimentul anului 2017, alegerea nu a fost simplă. Pentru că, în mod cert, nu a fost un eveniment care să se diferențieze de celălalte, astfel că am avut de ales din mai multe evenimente. Printre “nominalizări” s-au numărat:

 • spectacolul Nicu Alifantis – A 13-a noapte;
 • Tabăra de Folk Calafat, ajunsă la ediția cu nr. 20;
 • Târgul Național de Folk O gură de folk, Gura Humorului;
 • VAMAdus Folk 2017;
 • Festivalul Chira Chiralina 2017, Brăila;
 • Remember Cenaclul Flacăra;
 • Lansarea postumă a albumului Vieți desenate al lui Liviu Nechita, cu cele două spectacole de la Iași și Milano.

Am ales ultima propunere din mai multe motive, unele subiective. În primul rând, apropierea mea de Liviu, un prieten drag. Apoi, eforturile făcute de oamenii care au dus la îndeplinire acest testament muzical al artistului, deloc neglijabile, pentru care le mulțumesc încă o dată. În al treilea rând, era ultima ocazie de a răsplăti cariera muzicianului Liviu Nechita, care a reușit, în ciuda condițiilor nefavorabile (de sănătate, dar și al faptului că trăia într-o altă țară), să scoată trei materiale discografice. Atenție, nu este un premiu pentru album, nu discută și nu apreciază calitatea albumului, ci proiectul din jurul său.

Post Author: Marius Matache

2 thoughts on “Laureați Premiile ForeverFolk 2017

  Nicu Alifantis

  (3 February 2018 - 14:16)

  Domnule Matache, doamnelor si domnilor, iaca, cu iertare, mă bag și eu în seamă.
  1. Voi începe prin a spune că Matache, precum Piața cu același nume, se încăpățânează să existe. Premiile astea au, după părerea mea, o importanța mult mai mare decât ar părea, tocmai pentru că sunt date de un folkist confraților săi. Lucru de apreciat.
  2. Constat cu mare bucurie că familia consumatorilor de folk s-a maturizat, dând asfel dovadă de mult mai mult bun gust în alegerile făcute anul acesta.
  3. La categoria „Cel mai bun album folk din 2017” mă bucur cel mai tare că au câștigat cei de la Spam, care fie vorba între noi, meritau pe deplin(!), dar și de Butuc mă bucur pentru că este un artist cu totul special care are multe de spus. În rest nu am ce comenta.
  4. La categoria „Cea mai bună piesă folk”, alegerea unei piese, oricare ar fi ea, din playlist-ul celor de la „Fără zahăr” e una corectă, pentru simplul motiv că sunt foarte buni, ca să nu zic geniali. Și locul 2 al piesei celor de la Spam, e unul corect, iar asta mă face să jubilez. Despre Țapinari, pentru mine nu există sau, da, există, dar intră la categoria nu faceți ca ei!
  5. La categoria „Cel mai bun tânăr artist” nu mă bag pentru că sunt mult prea bătrân și cârcotaș.
  6. Cât despre Alexandru Andrieș (Premiul pentru cel mai bun artist) și lansarea postumă a albumului Liviu Nechita – Vieți desenate (Evenimentul anului 2017), numai de bine!
  Așa că, Nea Mache, bravos, tine-o tot așa!
  Nicu Alifantis

  PS
  Mulțumesc, pentru nominalizare, onorat!
  NA

  […] Pe cei de la SPAM îi puteți vedea miercuri, 25 aprilie, începând cu ora 21:30, în Club Quantic din București. E concertul de lansare a clipului ce îl are ca protagonist pe Marius Manole și în noua formulă, cu Eugen Toboș la chitară. Cântecul Ultimul cântec pentru ea apare pe albumul Facem dragoste care, dacă nu ați uitat, a câștigat premiul pentru cel mai bun la Premiile ForeverFolk 2017. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.