A apărut multă muzică în ultima perioadă, astfel încât n-a fost ușor să alegem pentru episodul 26 al seriei Muzică de carantină. Cel mai probabil, vom avea încă un episod foarte curând, dar acesta nu poate fi decât un motiv de bucurie. Avem de toate în episodul de azi: Trupa SPAM, Dan Chebac, Daria Boghean și Romell Alaman, plus Ilie Stepan bonus.
Trupa SPAM s-au gândit că n-au mai venit de ceva vreme cu o piesă nouă, cel puțin nu țin minte vreo piesă recentă de-a lor cu Ana-Maria Ivan, vocea feminină ce s-a alăturat trupei după despărțirea de Alexandra Andrei. Compozitorul trupei, nimeni altul decât Cosmiiiiin Vaman, a venit cu Mai tineri ca azi, semn că începe să realizeze că îmbătrânește. Nu-i problemă, Cosmin, cu toții îmbătrâniți (doar eu înaintez în vârstă!). Hai să ascultați piesa, e simpatică!
Dan Chebac a scos în acest an un album nou, intitulat Nu mă cunoști…, cel de-al doilea de autor din epoca postdecembristă. Semn că un artist ca el încă mai are multe de spusîn muzică. Ca de obicei, albumul este foarte bine realizat, dar și disponibil pe rețelele de streaming, astfel că l-am putut asculta pe îndelete. Piesele mele favorite sunt Copilărie și Punțile de lemn, pe versuri de Andrei Maftei, pe care v-o și propun spre ascultare.
Rămânem la albume apărute în 2022 și anunțăm și noi, cu mare bucurie, că Daria Boghean a lansat Călător între două lumi. Laureată al Premiului Liviu Nechita pentru cel mai bun tânăr artist în 2019, multipremiată în cadrul festivalurilor de folk din ultimii ani, ba chiar la Baricada Folk de la Brezoi și în recital, Daria construiește încet și sigur un drum pe care i-l dorim să fie cât mai lung și cât mai luminos. Ca și în cazul albumului editat de Dan Chebac, Călător între două lumi este disponibil spre ascultare pe YouTube și toate celelalte platformele de streaming. De pe acest album noi am ales Seara, dar o steluță primesc și piesele Că te-am iubit (pentru compoziția în sine), Învață-mă tăcând… și Călător între două lumi.
Cea de a patra propunere de azi vine de la Romell Alaman, care experimentează în continuare în studioul său din SUA, condimentând piesele cu instrumente și efecte extrem de interesante. Banjo-ul este vedeta piesei Fuga, iar animațiile sunt de mare efect. Îmi place foarte mult faptul că, deși orchestrația e mai curând minimalistă, senzația de ritm, de acțiune este pregnantă (e Fuga, da?). Dacă ar fi mai aproape, sigur mi-ar plăcea să lucrez niște piese cu el. Dar, cine știe, trăim epoca digitalului!
Nu știu dacă ultimele episoade au avut piesă bonus, dar cel de azi are sigur, că așa ceva nu merită ratat de la ascultare. Am aflat de la Ștefan Mardale că Ilie Stepan pregătește pentru toamna ce bate la ușă o lansare de album. Și înțeleg că piesa pe care v-o propunem va fi prezentă, pe numele ei REPLICI ecou eminescian (ați ghicit, versuri Mihai Eminescu). Eminescu e greu de pus pe muzică, dovadă că nu s-au înghesuit muzicienii să îl cânte, iar piese remarcabile sunt puține (Kama Deva lui Nicu Alifantis îmi vine în minte). Dar ce reușește Ilie Stepan este chiar remarcabil, ascultați și spuneți-mi dacă exagerez.
O galerie de muzicieni fabuloși au contribuit la piesă: Laura Modi – voce, Dixie Krauser – voce, fretless bass, Doru Apreotesei – pian, Alexandra Guțu – violoncel, Luminița Burcă – vioară, Horea Crisovan – ghitară electrică, Florin Barbu – ghitară bas, Mircea Stratan – keyboard, Dinu Simon – percuții și, bineînțeles, Ilie Stepan – ghitară acustică, mooving & athmo pad, synth strings, keyboard, programming.
Dacă aveți propuneri pentru episodul următor de Muzică de carantină, le așteptăm, inevitabil, în comentarii.