JAZZ™ – Festivalul Internaţional de Jazz de la Timişoara

JazzTM FB cover

Când multiculturalitatea întâlneşte multiculturalitatea. Aşa s-ar putea traduce iniţitiava Primăriei Municipiului Timişoara şi a producătorului, PLAI, de a organiza prima ediţie a Festivalului JAZZ™, între 5-7 iulie, în Piaţa Victoriei din Timişoara. Este de la sine înţeleasă dorinţa organizatorilor de a pune pe picioare un festival de jazz – muzică universală prin definiţie – într-un spaţiu al diversităţii culturilor şi etniilor, precum inima Banatului, Timişoara. Line-up-ul festivalului se anunţă cu adevărat spectaculos şi pregăteşte o experienţă live pe măsură, pentru spectatori. Nici nu-i de mirare, dacă ne gândim că invitaţii evenimentului au la activ, împreună, 17 nominalizări la prestigioasele Premii Grammy.

Vineri, 5 iulie

  • O explozie de fusion – jazz, muzică clasică, rock, hip-hop şi sound-uri electronice: Hidden Orchestra
  • New modern jazz „născut” la Timişoara: Sebastian Spanache Trio
  • Fusion în ritmul ingeniozităţii chitarei bas: Richard Bona

Sâmbătă, 6 iulie

  • Fineţea şi simplitatea Hang-ului: Manu Delago Handmade
  • Tradiţie balcanică şi carpatică prin etno-fusion: Mario & The Teachers
  • Improvizaţie la puterea jazz-ului vocal: Kurt Elling

Duminică, 7 iulie

  • Funk 100% românesc: Mihai Iordache
  • Jazz contemporan cu remarcabile sound-uri orientale: Ilhan Erşahin
  • Proiect inedit de jazz modern cu rădăcini tradiţionale: David Murray Infinity Quartet featuring Macy Gray

Şi, nu avem cum să nu vă dăm câteva repere care pot povesti, mai departe, despre tradiţia unui festival internaţional care aspiră la amploarea altor festivaluri importante din Europa, precum cele din Marciac, Viena sau, de ce nu, Montreaux: Richard Bona a colaborat cu „uriaşi” ai jazz-ului mondial, ca „Pat” Metheny sau Bobby McFerrin, primul album al Sebastian Spanache Trio, „Humanized”, poate deveni un milestone pentru jazz-ul contemporan românesc (recomandăm să îl ascultaţi), iar Kurt Elling „se mândreşte” cu un premiu Grammy luat în 2009, la categoria „Best Jazz Vocal Album”, pentru materialul discografic „Dedicated to you”.

Fără îndoială, Timişoara devine un punct important pe „harta” jazz-ului românesc şi un candidat serios la titulatura de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Şi, pentru că evenimentul vine ca răspuns al setei de cultură a timişorenilor, accesul este gratuit, în picioare, iar pentru un loc pe scaun, biletele sunt în valoare de 50 lei. Acestea pot fi achiziţionate atât online, de pe www.eventim.ro, cât şi din magazinele Cărtureşti, Orange, Vodafone şi Germanos.

Cu entuziasm (mult!), ne bucurăm să fim martori la dezvoltarea unui eveniment internațional în spiritul orașului Timişoara şi vă invităm, cu drag, în acest weekend, la un festival cu muzici mai mult decât alese. Revenim, curând, cu impresii şi poveşti de la faţa locului.

Jazz is letting everybody do his or her thing with the music.” (Percy Heath)
Acest articol este scris de Daniela Ștefan, care pe perioada celor trei zile de festival va fi prezentă la Timișoara și va scrie despre festival.

zp8497586rq

Post Author: Marius Matache

1 thought on “JAZZ™ – Festivalul Internaţional de Jazz de la Timişoara

    […] Spuneam că ne bucurăm să fim martori la dezvoltarea unui eveniment internaţional. Fără doar şi poate că JAZZ™ poate căpăta renumele unui festival precum cel de la Montreaux. Pentru că, pe lângă foarte valoroşii artişti invitaţi, Mezzo.tv – prestigioasa televiziune de muzică clasică din Franţa, şi-a mobilizat simpatica echipă de cameramani. Nu-mi rămâne decât să aştept cu sufletul la gură înregistrările concertelor şi să îmi aduc aminte cu bucurie şi, în acelaşi timp, cu nostalgie, că am avut şansa de-ai asculta pe toţi aceşti artişti, live, într-un foarte frumos oraş, ca Timişoara. […]

Comments are closed.