Gala Folk “Romanţă de toamnă”

Dacă până mai ieri – la propriu – ne plângeam că în Timişoara folkul pare să devină un gen muzical pe moarte, iată că, total întâmplător, sâmbăta aceasta am auzit, din prieten în prieten, despre un festival local al genului, prezidat de Vasile Mardare şi Magda Puskas.

Este vorba de Gala Folk “Romanţă de Toamnă”, eveniment care ieri s-a bucurat de a doua ediţie anuală, fiind însă o surpriză pentru multă lume, nefiind foarte mediatizat. Ambele ediţii au avut loc la 6 kilometri de Timişoara, în comuna Covaci, la pensiunea Anette. Prima ediţie, cea din 2011, a trecut neobservată prin Timişoara, lucru care a avut ca efect participare zero din rândurile “tinerelor speranţe” locale şi regionale, la concurs participând concurenţi din Botoşani, Caracal şi Arad.

Anul acesta participarea la competiţie s-a dovedit a fi şi locală, Timişul fiind reprezentat prin Cristian Săftescu, Tudor Opriş şi Imi Hallof (primii doi din Timişoara şi cel din urmă din Lugoj), toţi trei cunoscuţi în rândurile iubitorilor locali de folk, prin Marile Adunări Folk organizate trimestrial la Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara. Pe lângă aceştia au mai participat Marius Ştefan din Cluj-Napoca, Oliver Goilean din Arad şi Kara din Oraviţa, juriul fiind format din Magda Puskas (preşedintele juriului), Anette Macavei, Vasile Mardare şi Octavian Stăncioiu. După concurs au avut loc recitaluri din partea folkiştilor Vasile Gondoci, Adrian şi Cristian Ilie, Vasile Mardare, Emeric Imre şi Magda Puskas (în colaborare cu concurentul Marius Ştefan).

Concursul, găzduind iniţial cinci concurenţi, s-a dovedit a avea şase. Anunţat ca fiind concurs de creaţie originală, s-a dovedit până la final a permite şi concurenţi cu piese preluate de la alţi artişti, unul dintre aceştia (Marius Ştefan) clasându-se chiar pe locul secund, cu doar o compoziţie proprie, pe lângă aceasta cântând piesa “Fără petale” a lui Doru Stănculescu. Oliver Goilean s-a prezentat cu două piese cântate în original de Plus Noi. Locul I a fost ocupat de Kara, o voce plăcută, ce aminteşte foarte tare de Ana-Maria Georgescu (acompaniată fiind de unul dintre artiştii ce urmau să cânte în recital, Adi Ilie), aparent îndrăgită de organizatori şi cântăreţi deopotrivă. “Podiumul” complet a arătat în felul următor:

Locul 1 – Kara (Oraviţa)
Locul 2 – Marius Ştefan (Cluj Napoca)
Locul 3 – Tudor Opriş (Timişoara)
Locul 4 – Cristian Săftescu (Timişoara)
Locul 5 – Oliver Goilean (Arad)
Locul 6 – Imi Hallof

Per ansamblu, exceptând aparentele neajunsuri pe care le-am observat (poate subiectiv, poate nu) la procesul jurizării, în lipsa altor manifestări de acest fel din zonă, cântarea anuală de la Covaci e binevenită, în speranţa că, împreună cu alte evenimente mai mult sau mai puţin intime din zonă, va reporni dragostea timişorenilor pentru folk.

Post Author: Oana

1 thought on “Gala Folk “Romanţă de toamnă”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.