Dupa cum ati putut observa si prin recenzia legata de capitala culturala europeana Liverpool, ForeverFolk isi intinde “tentaculele” si catre evenimete din afara tarii. Astfel, din pura intamplare, am ajuns si la festivalul de film din Viena.
Atrasa de acorduri de muzica clasica si venind intr-un loc inca nevizitat, am descoperit Primaria Vienei, o cladire impozanta a carei arhitectura iti taie rasuflarea. Insa de-o parte si de alta a aleii din fata primariei, erai intampinat de restaurante improvizate, care te purtau intr-o calatorie culinara prin toata lumea. De la bucataria asiatica, la cea italieneasca, greceasca, la mancaruri iraniene si multe altele, toate iti asigurau faptul ca serile vor fi un succes. Ajungand mai aproape de primarie, muzica rasuna mai tare si o mare de scaune alaturi de un ecran imens anuntau festivalul de film.
Wien FilmFestival s-a intins pe o perioada de o luna, incepand cu 14 august si pana pe 14 septembrie, prezentand seara de seara concerte audio de muzica clasica (in deschiderea spectacolelor), ale marilor compozitori ai lumii precum: Johann Strauss, Tschaikovsky, Johann Sebastian Bach, W. A. Mozart, Ludwig van Beethoven, Haendel, Richard Wagner, Claude Debussy, Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi si Jean- Philippe Rameau, iar unele interpretate de mari tenori precum Luciano Pavarotti sau Jose Carreras; dar si concerte de jazz (The Jazz Album – Quasthoff, Richard Rodgers- Something wonderful, Best of Lamper).
Apoi urma adevaratul spectacol. In prima seara a avut loc proiectia operetei lui Johann Straus – “Sange vienez” iar in urmatoarele zile au urmat spectacole de balet precum “Lacul lebedelor” a lui Tschaikovsky, Giselle, concertul live din Australia al vestitului Louis Armstrong, concerte de jazz, Boemia si Tosca lui Pucinni, concertele lui Bach dar si “Nunta lui Figaro”, trioul tenorilor Jose Carreras, Placido Domingo si Luciano Pavarotti insa lista continua. Festivalul nu a inclus numai concerte si spectacole de balet, ci si doua documentare despre apa ca element vital (in aceasta periada a avut loc la Viena un simpozion dedicat acestui subiect) si unul despre Delta Dunarii. Au mai putut fi urmarite si spectacole de animatie sau de virtuozitate ale unor specialisti in arta dansului veniti din indepartata China.
Atmosfera acelor seri este greu de descris, caci merita traita. In fiecare seara, sutele de scaune erau ocupate cu mult inaintea inceperii spectacolelor de oameni dornici de cultura. Desi totul era o videoproiectie, dimensiunea ecranului te purta ba in sala unui concert de muzica clasica, ba deasupra Dunarii, fara a simti ca totusi nu esti decat pe un scaun, privind. Cand reuseai sa iti iei ochii de la imensul ecran, ramaneai fascinat de cladirea primariei si de jocul de lumini de dincolo de ferestre, sau chiar doar de candelabrele ce luminau usor incaperile.
Festivalul de Film de la Viena a fost un real succes caci si vremea a tinut cu ei, serile fiind doar putin racoroase si de cele mai multe ori cu un cer instelat pentru a completa pana la cele mai mici detalii, atmosfera festivalului.
Felicitari organizatorilor, iar celor ce apreciaza acest gen de spectacole le recomand cu caldura Wien FilmFestival.
Din Viena, pentru Forever Folk, Raluca Chirculescu