Festivalul Castanilor in memoriam Gabi Dobre 2010

Festivalul Castanilor – In memoriam Gabi Dobre de la Ploiesti a ajuns la cea de-a 11-a editie, dovedindu-se o traditie si poate chiar o emblema a orasului.

Anul acesta au participat atat novici ai festivalurilor de folk cat si deja obisnuitii acestor concursuri, dar mai mult ca in alti ani, competitia a fost stransa, concurentii puternici si mai bine pregatiti pentru a castiga marele premiu. Insa editia aceasta a avut ceva mai putini concurenti fata de cele precedente: 9 grupuri, 5 soliste si un singur solist.

Au urcat pe scena pe rand, Ioana Mardare venita tocmai de la Piatra Neamt, cantand “Tomnatec” si “Gara” , clujeanca Mirona Pascu cu “Dragostea” ei care se manifesta “Separat impreuna”. Ploiestiul a avut si in acest an reprezentanti, grupul Dava, care poate de emotie au uitat sa-si prezinte piesele. Un alt grup prezent si care s-a numarat printre laureati, castigand un premiu acordat special de Societatea Romana de Radiodifuziune, grupul Icarus din Botosani. Piesele lor care au convins juriul au fost “Tu si toamna” (unde publicul, numeros de altfel, i-a sustinut prin aplauze) si “Despartire”.

Grupul Altcumva (Ioan Mateiciuc si Oxana Shametkina) s-au prezentat cu piesele “Post Scriptum” si “Altcumva”. O alta solista ce a revenit pe scena festivalului din Ploiesti a fost Alexandra Andrei a oferit o “Inscriptie pe-o casa noua” si sunetul “Tic-tac”. Din categoria celor care au revenit in concursul festivalului Castanilor, grupul Vox Harmony, care anul trecut a primit premiul pentru cel mai bun grup, anul acesta a convins juriul prin piesele “Din viata” si “Dor“, sa le acorde premiul special “Gabi Dobre”.

O aparitie aparte pentru un festival de muzica folk a fost grupul Pragul de sus din Timisoara, care au amintit putin de stilul castigatorului de anul trecut, clujeanul Mishu Calian. Grupul s-a prezentat intr-o formula completa cu bas, tobe , chitara electrica, totul pentru a impresiona, insa poate colaborarea cu Mircea Baniciu si albumul acestora nu au fost suficiente pentru a convinge juriul.

Un alt grup, deja veteran al festivalului, grupul Noi (format din Titus Constantin si Iulia Mitrea), multiplu laureat al festivalului, a obtinut si anul acesta prin piesele “Se plang de mine ingerii” si “Fericire simpla” premiul de interpretare pentru grup.

Cine spune ca trebuie sa fii foarte tanar sa incepi sa vii la concursuri si festivaluri de folk? Contrariul l-a demonstrat Elena Florenta Mosteanu, mama si profesoara, venita la festival pentru a demonstra ca te poti apuca de muzica oricand.

A urmat apoi Proiectul Tivodar (Stefan Tivodar si Alex Nichita) cu piesele “Frica” si “Oameni de lut” care le-au adus premiul de popularitate.

Singurul solist din concurs a fost si castigatorul festivalului. Devenind parca un tipar, dupa ce clujeanul Mishu Calian a castigat editia de anul trecut, anul acesta un alt clujean a castigat, Ionut Mangu. El a reusit ca cucereasca juriul si publicul cantand “Inca o zi” si “Dana”. Nici pentru Ionut Mangu nu a fost prima participare la acest festival, revenind dupa 10 ani cu diploma de atunci.

Printre ultimii din concurs au fost Grupul Simbol Bucovina, care l-a avut in centrul atentiei pe Mihai Boicu si piesele “Metafora” si “Iubirea”, care nu au plecat cu mana goala, ci cu premiul de creatie si maiestrie instrumentala castigat de chitaristul Eugen Tobos.

O alta laureata, mai exact solista acestui festival, Alexandra Sidor a incantat cu piesele “La o cafea” si “Dau toata” dupa ce anul trecut a primit acelasi premiu, pentru cea mai buna voce feminina, cand ne-a suprins cu stilul si vocea ei aparte.

Concursul s-a incheiat cu grupul Pastel, care de asemenea a revenit sperand ca vor castiga si anul acesta ceva, cand anul trecut au cucerit publicul si au obtinut premiul de popularitate.

Fiind un festival-concurs, anul acesta am preferat sa pun accentul pe concurenti, sa-i facem mai cunoscuti iubitorilor de folk si nu numai. Festivalul insa nu a fost lipsit de recitaluri. In prima seara, “proful de chitara”, Iulian Anghel, a dat startul recitalurilor, fiind urmat de excentrica Ada Milea.

Momentul mult asteptat al serii a fost aparitia lui Nicu Alifantis, un obisnuit al festivalului care este mereu asteptat de ploiesteni cu bratele si sufletele deschise. E greu de descris atmosfera pe care o poate crea Nicu Alifantis, cum cu aceleasi piese cunoscute, dar si cu piese noi, cum sunt cele de pe albumul Cantece de semineu, poate emotiona o sala intreaga.

A doua zi, dupa acordarea premiilor, rand pe rand au urcat pe scena Catalin Stepa, care a readus piesele Tatianei Stepa, Magda Puskas si Ioan Onisor, castigatorul editiei de anul trecut, Mishu Calian care nu a venit singur ci cu trupa Maya, dovedind inca o data ca premiul castigat a fost pe deplin meritat.

Au urmat mai greii folkului Ducu Bertzi&Mihai Nenita, care in ciuda frigului de afara au convins publicul sa cante si sa danseze. A urmat Victor Socaciu, personaj important in angrenajul festivalului. Iar cand tocmai credeam ca va lipsi, Mircea Vintila si-a facut aparitia la fel de vesel si bine dispus ca de fiecare data, atat pe scena cat si in afara ei.

A fost un festival reusit, iar ForeverFolk tine sa felicite atat concurentii, care in fiecare an sunt mai buni, mai puternici, cat si organizatorii care au reusit sa duca traditia festivalului la cea de-a 11-a editie, sperand ca vor continua multi ani de acum inainte, indiferent de vreme si de vremuri.

Credit Foto: Mirona Pascu

[nggallery id=104]

Post Author: Raluca

1 thought on “Festivalul Castanilor in memoriam Gabi Dobre 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.