Dupa cum v-am anuntat, ForeverFolk a fost prezent la Alba Iulia prin redactorul-sef Marius Matache, care a transmis periodic detalii despre activitatile festivalului si va realiza si recenziile primelor 2 seri de festival.
“Dupa ce a debutat cu o conferinta de presa (detalii aici), prima zi de festival a continuat cu primii concurenti intrati in competitie, dar si cu primele recitaluri.
Concurentii, in ordinea numerelor de pe tricou: Icarus, Cosmin Lauran, Laura Todica, Alin Dinulescu si Alexandra Sidor. Omogeni din punct de vedere valoric, cu un plus pentru Alexandra Sidor (ulterior se va constata ca am avut dreptate).
Castigatorii editiei precedente, grupul Noi (Titus Constantin&Iulia Mitrea) au fost cei care, conform traditiei, au avut primul recital al editiei din acest an. Bucurosi nevoie mare ca (ii citez chiar pe ei) “pot canta mai mult de 2 piese”, s-au apucat voiosi de treaba, cu Iulia cantand o melodie de inspiratie populara de prin zona Intorsurii Buzaului, cu multa pasiune si caldura in voce. Apoi Doar noi doi, Luna in cascade (ambele de pe albumul Liber editat de Titus Constantin chiar in acest an – click aici pentru detalii), plus piesele cu care au castigat anul trecut – Se plang de mine ingerii si Fericire simpla – dar si Norah Jones si Nightingale si altele. Concluzie: juriul de anul trecut nu s-a inselat cu ei, onorand festivalul cu un recital de calitate.
Dupa Noi au urmat….Plus Noi, grup local din Alba Iulia, care la editia precedenta a festivalului si-au lansat albumul de debut intitulat Cantece crude (prezentat de ForeverFolk la vremea respectiva – click aici pentru detalii). Cei 4 baieti au avut un recital plin de buna dispozitie, s-au jucat cu sala (erau pe teren propriu, vorba ceea), au cantat si piese “de duca” (a se citi cantece de munte) de pe albumul lansat, dar si piese cu tenta umoristica ce se pare ca vor constitui un nou album. Publicul i-a rasplatit pe masura, chemandu-i la bis, onorat cu un blues No hai sa merem la Campeni. Concluzie: un grup mai rodat fata de anul trecut, un recital bun.
Mircea Rusu Band (Band nu inseamna doar trupa cu care acesta apare in concerte, ci este si localitatea unde Mircea Rusu este primar) a insemnat la acest festival Raul Kusak (clape cu “imbunatatiri” – un acordeon atasat clapei, extrem de prezent in piesele din recital) si Paul Arva (chitara, voce). Alaturi de Acestia, ca si la Festivalul “La Suceava, In Cetate”, a cantat si Alexandra Ungureanu, a carei prezenta pe scenele de folk devine din ce in ce mai fireasca. Au fost piese noi marca Mircea Rusu, au fost piese “clasice” precum Omu’ bun si pomu’ copt, Iarba verde de acasa sau Campuri aurii, pe care Alexandra a aratat ca e incorect si imposibil sa spui ca este o piesa “consacrata” Narcisei Suciu, apoi Mircea a si recitat o poezie compusa cu multi ani inainte. Astfel ca, desi la prima prezenta in festivalul “Ziua de Maine”, Mircea Rusu Band a fost “de acolo” din toate punctele de vedere, iar in ciuda oricaror categorisiri de genuri si subgenuri (etno, rock si altele), Mircea Rusu ramane un artist cu inima folk.
Seara a fost inchisa de Ducu Bertzi si Mihai Nenita. Dar inchiderea a fost facuta in stil mare. Si spun asta pentru ca intrarea in scena a “Cavalerului Ducu Bertzi” (asa cum l-a anuntat Vali Serban, directorul si prezentatorul festivalului) s-a facut in ton cu titlul nobiliar (vezi si foto din galerie): cu o sabie primita in dar de la ziaristul Alecu Racoviceanu si asortata cu o esarfa apartinand garzilor Cetatii Alba Iulia. Iar dincolo de piesele cunoscute de toata lumea din repertoriul lui Ducu Bertzi – Pe cine si cate carari, M-am indragostit numai de ea, Iertarile, Omu’ padurii, cantece maramuresene – Mihai Nenita a avut un “recital in recital”. Un regal de vioara “asistata” de cele doua procesoare ce transformau sunetele pe rand in violoncel sau contrabas, dar si sustinut permanent de sala cu aplauze. Probabil daca cineva ar fi intrat in acel moment in sala fara sa stie ca acolo se desfasoara un festival de muzica folk, ar fi putut crede cu usurinta ca are de a face cu un concert de muzica clasica.
O prima zi remarcabila prin sala plina si calda, prin concurenti de calitate si recitaluri incendiare. Mai jos puteti vedea si o galerie foto a primei seri de festival. Credit foto: RADU TUDOROIU.
[nggallery id=107]