Muzică de carantină (28)

Nu mă gândeam că o să facem un nou episod de muzică de carantină așa de repede, dar uite că au apărut piese și ne-am grăbit să vi le prezentăm. Trupa SPAM a lansat o piesă nouă, în care vedeta principală nu este, culmea, Cosmin Vaman. Nu prea avea cum, pentru că piesa se intitulează Fata care merge pe bicicletă, ori e știut faptul că prietenul Cosmin nu merge pe bicicletă. Ana-Maria Ivan, vocea feminină a trupei, este cea care semnează muzica și versurile piesei. E drept, ea dă ușoare semne de amnezie de când cântă cu SPAM, pentru că se tot întreabă în piesă “cine sunt eu?”, dar noi știm că e un cântec despre căutări personale, despre libertate interioară și exterioară și despre curajul și bucuria de a descoperi cine suntem de fapt. Hai, dați play, să crească numărul de vizualizări!

Să vedeți cum aflu eu povești simpatice de la artiști. Văzând piesa nouă de la Nica Zaharia, Pârîul sorilor, i-am spus că îmi place piesa, dar că am ceva obiecții la orchestrații. Așa am aflat că piesa a fost compusă acum 30 de ani, autoarea versurilor este o poetă chineză, pe nume Fou Tyan Lin, pe care a găsit-o într-o revistă, tradusă în limba română. Cât despre înregistrări, acestea au fost realizate acum câțiva ani, într-un studio din Melbourne, cu o echipă internațională și interesantă: inginerul de sunet era englez, stabilit cu părinții în Australia când avea trei ani, iar pianistul era canadian, cu părinți irlandezi, stabilit în Australia. Evident, aceștia nu știau nici o boabă românește, astfel că a fost nevoită să traducă textul pentru ca orchestratorul să intre în atmosfera cantecului, sa stie cum sa lucreze. La muzică de carantină, Nica Zaharia și Pârâul sorilor.

Andra Andriuca a scos o piesă nouă, ba i-a făcut și videoclip, ceea ce este mai mult decât lăudabil, dat fiind efortul uriaș. E o piesă de dragoste, vorba aceea, e normal la vârsta ei, ea semnând atât muzica, dar și versurile. La piesă au contribuit Paul Tihan (chitară electrică), Cătălin Huțanu (pian), Pavel Manole (contrabas), Călin Andrei (tobe). Iar dacă sunteți prin Iași pe 3 noiembrie, ea și trupa ei vă așteaptă la Legend pentru un concert live.

Mă bucur foarte mult când văd câte o colaborare interesantă, iar cea de față chiar este una specială. Pornind de la o piesă a lui Daniel Julean de la Arad – Cântec de noapte bună, Evandro Rossetti a făcut o variantă în limba italiană a piesei (textul original era scris de Petre Don), ba a și pus vocea la lucru. Povestea a început, așa cum povestește “Papi”, pe drumul Pecica – Arad, când Evandro i-a cerut să asculte piesa de vreo 84 de ori, nu ca să o învețe bine, ci pentru a concluziona că e bună. Apoi i-a propus să îl traducă în italiană, ceea ce a acceptat cu bucurie. Și de la noi tot cu bucurie, Canzone della buona notte.

Propunerea bonus este o variantă acustică a unei piese din zona indie-pop (cam așa aș cataloga-o eu). NAVI și Cezar Hăbeanu cântă Sweet Escape.

Post Author: Marius Matache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.